Są książki opatrzone takimi zdjęciami, że gdy się je otwiera, to zapach potraw jest niemal realnie wyczuwalny. Taka jest też Wegetariańska Sycylia napisana przez dwójkę autorów: Francesca Maugeri Holmström i Loluise Malmros Manfrinato.
Zdjęcia są przepiękne, a może nawet przesmaczne. Okładka i fotografie to najważniejsza część książek kucharskich, bo nawet najlepszy przepis nie zostanie zauważony, jeśli nie będzie opatrzony smakowitym zdjęciem. Dodatkowo w tej publikacji znajdziemy typowo sycylijskie, włoskie przysmaki takie jak linguni, bruschetta lub gnocchi, a wszystko wykonane bardzo prosto i z kilku składników, w myśl włoskiej zasady kulinarnej: „prosto i pysznie”. Dzięki fotografiom trudne włoskie nazwy stają się bliższe i mniej egzotyczne, a składniki bardziej przystępne, bo oczywiście proponowane tutaj potrawy składają się ze świeżych warzyw, które często goszczą na sycylijskich stołach, ale nie są zbyt popularne w kuchni polskiej. Ta publikacja przybliży nam więc fenkuły, bakłażany, czy karczochy.
To również doskonała książka dla tych, którzy chcą jeść zdrowiej lub zmusza ich do tego zaburzenie metabolizmu jakim jest insulinooporność.