Vegano Italiano. Wegańskie smaki tradycyjnej kuchni włoskiej napisana przez Rosalbę Gioffre to kolejna książka na temat bezmięsnego gotowania w moich rękach. Mam powoli wrażenie, że jest to temat tak modny, że aż nudny. Tak też odbieram tę pozycję.
Przepisy są fajne, ale po prostu łatwe do zrobienia, smaczne i nieskomplikowane. Jednak, no właśnie ale, są to po prostu typowe dania kuchni włoskiej, które znajdziemy w każdej kucharskiej książce pod tytułem Włoska kuchnia, z których zostało wyjęte mięso. Myślę, że każda osoba z minimalną weną do pichcenia umiałaby to zrobić, bez kolejnej książki na ten temat. Pizza margheritta, czy makaron z sosem serowym, to proste dania, kóre nie wymagają nadania im szumnej nazwy.
Choć może się mylę i jest to po prostu książka dla umysłowo leniwych kucharzy. Zdjęcia są przyjemne, ale nie wszystkie przepisy mają swoją fotografię. Lubię najpierw zobaczyć, a potem przeczytać recepturę. Brak obrazka sprawia, że już raczej nie sięgnę do niektórych przepisów.