Polskie jabłka autorstwa Jana Szmyda to nic innego jak zbiór cennych informacji, dotyczących naszego dobra narodowego. Powiedzenie „Cudze chwalicie, swego nie znacie” idealnie odzwierciedla sytuację związaną z polskim sadownictwem i brakiem zainteresowania krajowym towarem. W ostatnich czasach popularnością cieszą się owoce zagranicznych dostawców: pomarańcze, ananasy i wiele, wiele innych. Czy jest to spowodowane brakiem pomysłu na wykorzystanie naszych jabłek?
Jan Szmyd w dziewięciu rozdziałach przekazuje nam cenną dawkę wiedzy jakie potrawy, czy też przetwory, możemy przygotować z wykorzystaniem jabłek. Zaczynając od zup, deserów czy też surówek, podpowie również jak stworzyć napoje alkoholowe z jabłek. Znajdziemy tu wiele cennych przepisów, o których wcześniej zapewne nawet nie słyszeliśmy.
Korzystając z tego, że owoce te są dostępne przez cały rok, a ilość przepisów jest ogromna, przygotowywane potrawy raczej nigdy nam się nie znudzą. Dodatkowo książka ta jest idealnym pomysłem na prezent, niekoniecznie dla osoby, która lubi świeże jabłka, gdyż jak dobrze wiemy w potrawach wielokrotnie zmieniają swój smak na jeszcze lepszy.