Tradycyjne dania w kuchni zawsze bronią się smakiem, mimo upływu czasu i możliwości kosztowania coraz to nowych, wykwintnych potraw, miejsce dla sprawdzonych przepisów znajdzie się zawsze.
Kuchnia Iwaszkiewiczów autorstwa Marii Iwaszkiewicz – córki pisarza, która była kronikarką polskiej kultury jedzenia, w wyjątkowy sposób wprowadza nas do kulinarnego świata. Dowiemy się z niej jakie dania gościły na stołach królowej Jadwigi czy też Ludwika XIII. Ogrom międzywojennych i powojennych przepisów otoczony jest ciekawymi opowieściami, z których wiele dotyczy rodzinnych wspomnień. Autorka chętnie przytacza słowa swojego ojca i równie ochoczo wraca do rytuałów związanych z przygotowaniem dań.
Ogromnym plusem jest forma wydania książki, podział na rozdziały ułatwia odnalezienie przepisów dedykowanych konkretnym okazjom. Znajdziemy tu zarówno potrawy na dni powszednie jak również na wszystkie święta. Jako że każde święto ma swoje tradycyjne jedzenie, nikogo nie zdziwi przepis na barszcz wigilijny, ba(!) z opisem wykonania krok po kroku!
Przypuszczam, że większość z was, sięgając po tę publikację, nabierze chęci na mały maraton w kuchni, zupełnie jak ja! Zaczynając od przekąsek, a kończąc na daniach obiadowych.
Sądzę, że Kuchnia Iwaszkiewiczów to idealny pomysł na prezent dla przedstawicieli każdego pokolenia!