Uczestniczka II edycji programu Masterchef –Jolanta Naklicka-Kleser – udostępnia nam swoją wiedzę kulinarną w postaci 80. przepisów na zdrowe przetwory. Mimo z góry zakładanej powtarzalności smaków i pomysłów, tutaj zostaniemy mile zaskoczeni, bo, jak sama autorka stwierdza, magia kuchni polega głównie na improwizacji. Wiele przepisów zawartych w książce Zdrowe Przetwory zostało wymyślonych przez przypadek, natomiast część z nich jest po prostu rodzinną tradycją.
Dziś, w otaczającym nas pędzie, korzystamy z wygody pójścia do sklepu i włożenia do koszyka wszystkiego, czego dusza zapragnie, tutaj przy każdym przepisie przekonamy się natomiast jak prosto przygotować pyszne kiszonki czy też dodatki do głównych dań samemu, we własnej kuchni. Dowiemy się również jak wiele składników ma wpływ na nasze zdrowie i jak przemycić je do codziennej diety.
Jedynym minusem, który tak często zdarza się przy wszelkiego rodzaju książkach kucharskich i poradnikach, jest brak twardej oprawy, tak istotnej przy wilgotnym, kuchennym powietrzu. Jednak ten fakt absolutnie nie zniechęca do samodzielnego przygotowywania domowych pyszności, bowiem sięgając po książkę poczujemy ogromną potrzebę dalszego eksperymentowania i zamykania naszych ulubionych smaków w słoiki