Nie pierwszy raz z ogromną ciekawością sięgam po książkę Jolanty Naklickiej-Kleser. Autorka zyskała moją sympatię już biorąc udział w kultowym programie kulinarnym „Masterchef” i niezmiennie ją zyskuje, wydając kolejne poradniki o gotowaniu.
Tym razem postanowiłam zapoznać się z książką Zdrowe łakocie - nie tylko dlatego, że jest ona dedykowana domowym słodyczom dla dzieci, ale również po to, by w prosty i przyjemny sposób, przemycić do naszej diety coś tak samo zdrowego jak i pysznego.
W dzisiejszych czasach często idziemy na łatwiznę i kupujemy w biegu przetworzone łakocie szczelnie zapakowane w szeleszczące opakowania – dzięki tej pozycji znajdziemy zdrowsze i bardziej ekologiczne zastępniki.
Autorka przedstawia przepisy zarówno na coś, co możemy zabrać ze sobą w podróż, na przykład bakaliowe sezamki, ale także na wykwintną bezę Pavlovą z kremem i owocami, którą skradniemy serca naszych gości. Ogromnym plusem, ale i podpowiedzią, jest informacja ile porcji dania uzyskamy z podanych gramatur, na pewno ułatwi to organizację chociażby dziecięcych urodzin, czy słodkiego stołu na wieczorną wizytę znajomych.
Zdrowe łakocie, tak samo jak inne książki tej autorki, zajęły u nas honorowe miejsce na kuchennej półce!