Propagatorka zdrowego odżywiania i psycholożka społeczna Magdalena Gembacka, wydała swoją drugą książkę kulinarną. Więcej warzyw na talerzu, bo o niej właśnie mowa, jest zbiorem kilkudziesięciu przepisów na zdrowe potrawy. Znajdziemy tu zarówno coś na słodko jak i pomysły na obiady bazujące w większości na warzywach.
Głównym celem autorki jest uświadomienie czytelnika jak ważne dla naszego organizmu są warzywa i owoce, a jak bardzo jesteśmy z nimi na bakier. Sama zdałam sobie sprawę z tego, że bardzo rzadko przemycam zdrową zieleninę do posiłków, a dzięki tej książce dużo się zmieniło w sposobie mojego gotowania. Trafnym stwierdzeniem jest, że przyzwyczajamy swoje pociechy do smaków serwując im dosładzane serki, słodycze czy też lody prosto z marketu, swoją drogą wpadł ktoś z was na pomysł zrobienia marchewkowych lodów? Ja też nie, a są pycha!
Im częściej idziemy na łatwiznę, tym trudniej nam się przełamać do serwowania i jedzenia warzyw.
Magdalena Gembacka daje nam wiele cennych wskazówek, które pomogą zmienić nawyki i jednocześnie zadbać o zdrowie nasze oraz naszych najbliższych. Jak dla mnie Więcej warzyw na talerzu jest absolutnym hitem w dziale książek o tematyce zdrowej żywności!