Czy można wymarzyć sobie lepszy czas na testowanie roślinnych przepisów niż lato? Stragany wprost uginają się od wszechobecnej zieleni, żółci i czerwieni. Uczta dla oka i zdrowie dla ciała.
Dzieci nie zawsze reagują optymistycznie na hasło pietruszka, bób czy kalafior, a jednak zdrowe odżywianie jest kluczowe. Każdy rodzic wie, że dobrze zbilansowana dieta roślinna to klucz do harmonijnego rozwoju dzieci, zgodnego z naturą i przyjaznego dla planety, ale co zrobić jeśli masz w domu małego niejadka albo alergika? Tutaj nieocenioną pomocą jest książka Katarzyny Gubały Wege dzieci. 104 proste przepisy dla rodzica i małego kucharza.
Przepisy podzielone są na 5 bloków tematycznych: śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja. Cenne są również informacje wprowadzające do diety roślinnej, zwłaszcza dla rodziców rozpoczynających przygodę z kuchnią wege.
Hasło „Wege dzieci to przepisy, które pomagały wymyślać dzieci” sprawdza się na każdym kroku. W książce aż roi się od prostych i smacznych potraw, idealnie trafiających do brzuszków najmłodszych i tych trochę starszych smakoszy. Bakaliowa jaglanka na mleku kokosowym czy tofucznica, tofurnik czy słony karmel z truskawkami, to smaczne i zdrowe potrawy, które chętnie zjecie wspólnie z dziećmi, a te starsze szkraby nawet z łatwością je dla was przygotują. Przepisy są skomponowane tak, aby dostarczyć dzieciom porcji zdrowia i energii na cały dzień i ich sposób trudności jest taki, że i te dzieci bez ciągotek do Junior MasterChefa spokojnie sobie poradzą.
Wege dzieci. 104 proste przepisy dla rodzica i małego kucharza to na polskim rynku wydawniczym nowość, ponieważ przepisy są skierowane i przygotowywane w oparciu o preferencje kulinarne najmłodszych smakoszy. Mimo iż funkcjonuje już wiele doskonałych wege książek kucharskich, to brakowało takiej, której jadłospis opierałby się o potrzeby dzieci. Wiele z przepisów z pewnością warte jest wykorzystania przez rodziców nie tylko wege dzieciaków czy małych alergików, ale i tych którzy zdają sobie sprawę z wagi zdrowego posiłku w rozwoju maluchów.
Pięknie wydana i zilustrowana książka z każdą kolejną stroną wprost zachęca do jedzenia. Kuchnia bez mięsa i laktozy jest smaczna, zdrowa i radosna.