Często sięgając po książki, które mają jakikolwiek związek z kuchnią, zwracam uwagę na ich wydanie. Ogromne znaczenie ma dla mnie fakt, czy oprawa jest twarda, przepisy przystępne i przede wszystkim, czy nie jest to sztampowy poradnik.
Suszonki. Zachowaj smak na dłużej autorstwa Teresy Marrone to jedna z lepszych książek z jaką miałam ostatnio styczność!
Głównym moim celem jej posiadania, było zgłębienie wiedzy jak przygotować ozdoby świąteczne w formie suszonych cytrusów – nie zawiodłam się. Autorka zadbała nie tylko o to, by przekazać wiedzę jak suszyć owoce czy warzywa do potraw, ale również jak przygotować je właśnie w formie ozdób.
Książka w łatwy sposób wprowadzi nas w tajniki temperatur odpowiednich do suszenia, oraz podpowie, w jaki sposób przedłużyć przydatność przygotowanych suszonek.
Osiem rozdziałów z praktycznymi poradami, a wszystko podsumowane nieprzeciętnymi przepisami. Nic dodać nic ująć!
W związku ze zbliżającym się okresem świąt Bożego Narodzenia, ten egzemplarz idealnie sprawdzi się jako prezent. Ja na pewno dokupię dodatkowy egzemplarz dla kogoś z rodziny.