Ilość rozmaitych i barwnych przypraw, oferowanych przez sklepy, rośnie w fenomenalnym tempie. Doszukiwanie się nowych połączeń smakowych i ich zastosowań staje się bardzo popularne, nie tylko wśród kucharzy czy cukierników, ale także wśród zwykłych ludzi, którym znudziło się tradycyjne stosowanie przypraw. Właśnie dla takich osób odpowiednia jest ta książka.
Przyprawy, które leczą to świetna pozycja dla osób, które pragną odżywiać się prawidłowo, zadbać o własne zdrowie i odnaleźć nowe smaki. Czytelnicy znajdą w niej wiele porad, nie tylko o tym jak wydobyć smak z potraw, ale także szczegółowe informację o ziołach i przyprawach, ich zastosowaniu, wpływie na zdrowie i substancjach czynnych, jakie są w nich zawarte. Książka oferuje także wiele prostych, ale ciekawych przepisów, np. na Tajskie zielone curry, ale też na domowe specyfiki lecznicze.
W Przyprawach, które leczą zawarte jest także wiele ciekawostek na temat dobrze nam znanych ziół, np. bazylia odstrasza komary, które nie lubią intensywnych zapachów. Imbir nie tylko rozgrzewa, ale także leczy chorobę lokomocyjną.