Laure Kié – autorka książek o kuchni japońskiej i wegetariańskiej, dzięki swym licznym podróżom do Japonii, na Okinawę, miała sposobność poznać bogactwo kultury kulinarnej tego archipelagu. Wraz z dr Kathy Bonan – dietetyczką od ponad 20 lat, autorką wielu poradników, dzielą się cennymi wskazówkami odnośnie tego, co warto jeść. Odkrywając przed nami tajemnice zdrowego żywienia dają szansę na dłuższe życie w zdrowiu, zarówno psychicznym, jak i fizycznym.
Autorki podpowiadają jakie produkty posiadają dużą zawartość ochronnych składników, pozwalających ciału zachować dobrą formę na długi czas. Cenną informacją jest, że to właśnie zielone warzywa są najlepszym źródłem witaminy C dla naszego organizmu. W tabeli wartości odżywczych znajdziemy podpowiedź w jakich produktach szukać brakujących nam składników odżywczych. Dowiemy się na przykład, że marchew jest bogata zarówno w witaminę A, jak i karotenoidy. Warto również zwrócić uwagę na to, że wiele warzyw i owoców powinniśmy jadać tylko w określonych porach roku, gdyż właśnie wtedy przemycamy w nich to, co dla nas najcenniejsze.
Okinawa food zawiera w sobie wiele przepisów na każdą kieszeń, dzięki którym możemy stworzyć dla siebie kompletny jadłospis. Pisarki podpowiadają gdzie zakupić potrzebne składniki, bądź czym je zastąpić w przypadku kiedy nie są ogólnodostępne na naszym rynku. Jeśli ktoś nie polubił się z jarmużem może zastąpić go kapustą pekińską, która jest alternatywą również dla dotąd nieznanej mi kapusty pak choi.
Po książkę warto sięgnąć zarówno z uwagi na ogrom informacji o zdrowym odżywianiu, jak i po to, by chociaż na chwilę przenieść się do „wyspy stulatków” kryjącej w sobie wiele tajemnic.