Jako że bardzo lubię spędzać czas w kuchni przy gotowaniu, to często sięgam po poradniki i książki kucharskie. Wielokrotnie znajduję tam przepisy, które podbijają serca domowników, ale zdarzają się również takie z których zakupu nie jestem zadowolona.
Książkę Ogniem i dymem, autorstwa Martina Nordina, pasjonata kuchni i fotografii, prowadzącego własną firmę cateringową i artystyczną The Cabbage Butcher, zdecydowanie można zaliczyć do tej pierwszej grupy. Przepisy w niej zawarte są nietuzinkowe, a produkty wykorzystywane do przygotowania potraw ogólnodostępne.
Sama forma wydania również jest bardzo przyjemna. Dużym ułatwieniem jest podział na rozdziały, między innymi znajdziemy tu przepisy na wędzonki i kiszonki oraz na dodatki wielokrotnie będące podstawą pysznych potraw takie jak bulion warzywny czy majonez. W łatwy i szybki sposób możemy przygotować nawet pieczone kasztany ze szparagami i wędzoną śmietaną z uwzględnioną w przepisach liczbą porcji – jest to ogromne ułatwienie w przygotowaniu kolacji dla rodziny lub znajomych.
Z całą pewnością często będę wracała do przepisów zawartych w Ogniem i dymem.