Nowe rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują to część druga kulinarnej podróży po wegetariańskich smakach według Michała Korkosza. Pierwsza okazała się sukcesem, kolejna nie pozostaje w tyle.
Autor jest szerzej znany jako Rozkoszny, ponieważ prowadzi bloga kulinarnego o tym tytule. Jest to młody, ale niesamowicie utalentowany kucharz, który zaczął rozwijać swoje zainteresowania już jako dziecko. Jego ciężka praca w tej dziedzinie doprowadziła go do prestiżowych osiągnięć, takich jak nagrody magazynu "Saveur" za fotografię kulinarną, co niewątpliwie widać w tej książce. Zdjęcia są tak apetyczne, że aż pachną ze stron. Obecnie Korkosz współpracuje też z takimi czasopismami jak "Vogue Polska" i "Przekrój", gdzie prowadzi swoją rubrykę kulinarną.
W Nowych rozkosznych... autor serwuje tradycję z nowoczesnością. Odmienia typowe staropolskie przepisy i nadaje im nowej świeżości. Pokazuje czytelnikom, że pierogi to nie tylko kapusta i grzyby, ale mogą być wypełnione zaskakującą mieszanką selera i wędzonego twarogu. Okazuje się, że nawet nasze polskie ogórki kiszone można zrobić nowocześniej urozmaicając je. Rozdziałem szczególnie zasługującym na uwagę jest „Konfitowanie”. Michał Korkosz uczy, jak zamknąć smaki lata w oliwie i stworzyć bazę do tysięcy nowych dań. Konfitowane pomidorki, czy czosnek to idealna podstawa sosów do makaronów, zup, czy past do pieczywa. Dowodzi to tego, że autor doskonale wie, czego potrzebuje współczesne społeczeństwo. Łączy trzy cechy idealnego dania dla teraźniejszych czasów – szybkie, proste i wyśmienite!