„Kiszonki. Smaki z natury” to zwięzłe kompendium wiedzy o żywności fermentowanej.
Autorka, Urszula Wojciechowska, prawilnie zaczyna od historii fermentacji, wyjaśnia różnice między poszczególnymi jej rodzajami, nie zapomina oczywiście o ich właściwościach zdrowotnych. Gdy już możemy poczuć się wyedukowani w podstawach, przechodzimy do kroku następnego, jakim jest proces kiszenia, wraz z praktyką, jak takowy przeprowadzić. Czyli w czym, z czym, w jakiej temperaturze, jak długo i jak te nasze dzieła przechowywać. Kubłem zimnej wody jest rozdział o tym czy kiszonka się udała oraz problemy, jakie możemy, a już na pewno, napotkamy, w całym procesie. Gdy już jesteśmy teoretycznymi ekspertami, przechodzimy do części z przepisami, która podzielona jest na segmenty – kiszenie w solance, kiszenie bez zalewy (w soku własnym lub kleiku), kiszenie grzybów.
Od różnorodności produktów w przepisach może rozboleć głowa, ukisić można prawie wszystko, łącznie z ziołami. Aby nie tylko na samych kiszonkach poprzestać, autorka podaje też przepisy na potrawy z ich wykorzystaniem, np. na piernik z kiszoną marchwią.
Głowa mała na to bogactwo smaków i nieoczywistych połączeń!

