Lepszego wyboru nie mogłam dokonać! Marcin Molik – specjalista od kuchni polskiej i kuchni fusion wydał swoją książkę o ciekawym tytule Jak smakuje rok. Nie ma się więc co dziwić, że zawarte są w niej przepisy z produktów sezonowych.
Książka zgodnie z przesłaniem, została podzielona na cztery pory roku. Dodatkowo każda z tych części, w ciekawy sposób, zawiera przepisy z konkretnych, łatwo dostępnych dla danego sezonu owoców bądź warzyw.
Dla nikogo nie będzie więc zaskoczeniem, że zimą, która kalendarzowo zaczyna się 22 grudnia, warto sięgnąć po warzywa korzeniowe, dlatego też znajdziemy przepisy np. na dania z pietruszki. Swoją drogą nie przypuszczałam, że „pietruszkowy pudding” tak świetnie komponuje się z lodami pistacjowymi! Wiosna wita nas przepisami z rzodkiewki i szczawiu, a lato rozpieszcza malinami i przepisami z grzybów leśnych. Jesienią królowa może być tylko jedna i zapewne każdy się zgodzi, że jest to dynia.
Autor wstrzeli się zapewne w gusta osób, które chociaż odrobinę lubią gotować, gdyż książka przyciąga nie tylko przepisami na pyszne potrawy, ale także kusi wzrok pięknymi zdjęciami, przy których cieknie ślinka.
Liczę na to, że jeszcze kiedyś będę miała możliwość sięgnięcia po kolejny kulinarny poradnik tego kreatora smaku.