Ze względu na sposób i jakoś życia w obecnych czasach, ważne jest, aby zdawać sobie sprawę z rzeczy, które nam pomogą, a nie zaszkodzą jeszcze bardziej. Na rynku wydawniczym znajdziemy sporą liczbę publikacji, dzięki którym, jeśli zastosujemy się do przedstawionych w nich zasad, nasze życie będzie dłuższe i zdrowsze. Oczywiście, do tego tematu należy podejść z głową, najlepiej przy pomocy doświadczonego naukowca, który każdą swoją tezę potrafi poprzeć rzetelnymi argumentami.
Pozycja, która niedawno pojawiła się w księgarniach, zdecydowanie do takiej właśnie grupy poradników należy. Jak nie umrzeć przedwcześnie. Co jeść, aby dłużej cieszyć się zdrowiem autorstwa doktora Michaela Gregera to solidne kompendium wiedzy o zdrowym żywieniu. Autor jest doświadczonym lekarzem, ekspertem do spraw żywienia, zdrowia publicznego oraz bezpieczeństwa żywności. W bezlitosny sposób odkrywa mechanizmy funkcjonowania przemysłu medycznego, który nie zawsze stoi po właściwej stronie. Metodycznie analizując piętnaście najgroźniejszych, z punktu widzenia dzisiejszej nauki, chorób, punktuje listę czynników sprzyjających zachorowaniu na każdą z nich. Osobom zaś, które już zachorowały, przedstawia informacje, które mogą pomóc w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu, pomimo schorzenia. Za każdym razem udowadnia, że to właśnie odpowiedni sposób odżywiania się, a nie leki, są w głównej mierze odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu.
Każda z przedstawionych historii oparta jest na klinicznym doświadczeniu autora, stając się intrygującą opowieścią.
Druga część poradnika, skupia się tylko i wyłącznie na odpowiednim wyborze jedzenia. I znów, posiłkując się wieloma przykładami, autor prezentuje wiedzę na temat żywności, która ma utrzymać nas w zdrowiu, a w razie potrzeby do zdrowia przywrócić.
Jeśli szukacie rzetelnych informacji na temat odżywiania się, które pomoże, a nie zaszkodzi, jeśli chcecie skonfrontować swoją wiedzę o zdrowej żywności oraz suplementacji, gorąco polecam tą publikację.