Od pewnego czasu możemy zaobserwować znaczy wzrost popularności biegania i wszelkich innych form aktywności ruchowej. Wręcz modne jest, aby dbać o swoje ciało poprzez wysiłek fizyczny. Jednak w życiu każdego amatora sportu przychodzi taki moment, w którym chciałby powiększyć swoją wiedzę, aby móc być jeszcze lepszy w tym co robi, czerpać z tego większą satysfakcję czy po prostu nie zrobić sobie krzywdy nadmiarem lub nieodpowiednim wykonywaniem ćwiczeń. Poradą mogą mu służyć wykwalifikowani trenerzy lub, jeśli pragnie edukować się na własną rękę, rozmaite strony internetowe i poradniki książkowe.
Jednym z takich poradników jest właśnie “Przepis na bieganie” Małgorzaty Majewskiej. Autorka swoją pasję do gotowania i biegania rozwija już wiele lat (jest m.in. zdobywczynią Korony Maratonów Polskich). W swojej książce dzieli się z nami swoim doświadczeniem, które niejednokrotnie zdobywała metodą prób i błędów. Teraz bogatsza o tę wiedzę, przekazuje ją nam w swojej pierwszej książce.
“Przepis na bieganie” jest książką napisaną w sposób przejrzysty i logiczny. Poszczególne rozdziały zostały podzielone w sposób który nawiązuje do zawodów biegowych. Mamy więc na początku rozgrzewkę, następnie startujemy, jesteśmy już w połowie, zmierzamy do mety i finiszujemy. Dodatkowo każdy z rozdziałów został podzielony na część dotyczącą motywacji, wiedzy i przepisów. W części merytorycznej autorka wyjaśnia jak poszczególne składniki odżywcze (białka, węglowodany itd.) wpływają na nasz organizm, kiedy najlepiej jest je spożywać, jak łączyć i jakie korzyści przyniosą dla naszego zdrowia i treningu. Autorka umieściła również w książce kilka spersonalizowanych rozdziałów m.in dla kobiet, wegetarian i dla osób odchudzających się.
W książce jest dokładnie osiemdziesiąt sześć pomysłów na zdrowe posiłki. Przepisy są proste i nie opierają się na wymyślnych składnikach, dlatego zachęcają, aby od razu po ich przeczytaniu przejść do kuchni i przyrządzić coś dobrego.
“Przepis na bieganie” Małgorzaty Majewskiej jest pozycją wartą uwagi nie tylko dla pasjonatów biegania, ale dla każdego kto jest ciekawy jak jedzenie wpływa na nasze codzienne funkcjonowanie, trening i dobre samopoczucie. Ważne jest również to, że książka ta powstawała przy współpracy z konsultantem ds. żywienia sportowców dr hab. Barbarą Frączek. Daje nam to gwarancję, że autorka przekazała nam rzetelną wiedzę naukową.Przepis
Alesandra Kosiarczyk