Polak NieNażarty. Gosia Molska. Zwierciadło 2017
Polak NieNażarty to Polak zły! Aby pozbyć się złości, zaspokajając głód literacki, wystarczy skosztować nieco smakołyków w postaci ciekawostek oraz przepisów z najnowszej książki Gosi Molskiej, która we współpracy z Leszkiem Molskim, zgotowała nam wyjątkowo smakowitą lekturę.
Książkę otwiera „Poczet kuchni polskiej”, a w nim kulinarna historia Polski, począwszy od czasów starożytnych aż do współczesności. Oprócz faktów historycznych w oko od razu rzucają się wyjątkowe ilustracje powstałe z rąk tandemu Dominiki Hoppe oraz Tomasza Seidlera, którzy kreatywnie doprawiają kwestie estetyczne książki.
Na dalszych stronach autorka oprowadza nas po regionach kulinarnych naszego kraju, prezentując przepisy na lokalne smakołyki. W każdym z nich znajdziemy kilka kęsów ciekawostek o tym, co jadano, jak jadano i przede wszystkim, czy nadal to dobrze smakuje. A zatem przeczytamy o smakowitościach występujących od morza aż do Tatr przez Małopolskę, Pomorze, Wielkopolskę, Warmię i Mazury, Lubelszczyznę, Podlasie i Mazowsze – z warszawskimi bazarkami na czele.
Intrygujący w książce jest powrót do PRL-owskiej kuchni i jej słownika kulinarnego. Dla mnie – urodzonej w wolnej Polsce – to garść naprawdę nieznanych ciekawostek. Pozostali mogą powspominać i ponarzekać jak to za komuny bywało lepiej…
Jako że Polak bez schabowego to żaden Polak, oczywiście nie zabrakło miejsca dla kilku słów o mięsie, które Polacy spożywają w dużych ilościach – nawet 28 świń czy też 760 kurczaków w ciągu całego życia! Chociaż, jeżeli chodzi o konsumowanie czekolady to wynik 3900 tabliczek również nie zawstydza. Nie brakuje też warzywnych smaczków, bo jak wiadomo, typowy polski ogródek, to właśnie warzywny. Dlatego Gosia Molska zadbała, aby w książce znalazł się kalendarz sezonowości warzyw, kilka słów zachęty do ich spożywania oraz przepisy z nimi w roli głównej.
Dodatkowo w książce przeczytamy rozmowę z Anią Starmach, Agatą Jędraszczak, Wojciechem Modestem Amaro oraz z najlepszym cukiernikiem roku 2016 – Krzysztofem Ilnickim. Jest też kilka słów o celebrytach kulinarnych, w tym Robercie Makłowiczu czy Magdzie Gessler, a także o kultowych programach kulinarnych, w tym „Bake Off – Ale ciacho!”, w którym autorka gościła jako jurorka. Zaskakującą niespodzianką jest gra planszowa „Restaurator” umieszczona na ostatnich stronach książki, która jest niewątpliwie przezabawna i jak najbardziej na miejscu, bo jak wiadomo, po jedzeniu przychodzi także czas na rozrywkę, najlepiej w rodzinnym gronie.
I taka właśnie jest książka Gosi Molskiej – pełna radości oraz humoru, smakowitych kąsków, cudownych ilustracji i wiedzy o nas, Polakach oraz naszych gustach kulinarnych. Bo co jak co, ale smakowitości naszej kuchni to się wstydzić nie musimy, tylko czasem mało o niej wiemy i rzadko ją doceniamy.