Love Vegan. Praca zbiorowa. Agora 2017
Z każdym rokiem przybywa coraz więcej roślinożerców. Niektórzy traktują to jako modę, inni podejmują się wyzwania z powodów zdrowotnych, bądź zwyczajnie pragną poprawić jakość swojego życia, pozbywając się zbędnych kilogramów. W pewnym momencie dieta roślinna stała się filozofią, stylem życia, który wyklucza spożywanie produktów zwierzęcych, ale również odzwierzęcych. Wtedy też powstała grupa wegan, którzy różnią się nieco swoją radykalnością od wegetarian.
Love Vegan to książka, która wprowadza nas do zakątków diety wegańskiej, czyli spożywania wyłącznie produktów roślinnych. Można ją traktować jako specyficzny przewodnik po kuchni roślinnej, którego celem jest zmiana naszych nawyków żywieniowych. Stąd też pomysł na 21- dniowy jadłospis, który pomaga przebrnąć przez trudne początki.
Swoją przygodę z papierowym przewodnikiem rozpoczynamy od poznania diety roślinnej oczami pani dietetyk Hanny Stolińskiej-Fiedorowicz, która od siedemnastu lat nie je mięsa. Tłumaczy czytelnikom, a także swoim pacjentom, czym tak naprawdę jest zdrowa dieta, przedstawia zalety diety roślinnej, a także charakterystykę poszczególnych produktów spożywczych. Dzieli się również przypadkami pacjentów, którzy zastosowali się do zaleceń i skorzystali z dobrodziejstwa warzyw oraz owoców, tym samym poprawiając swoje wyniki badań oraz samopoczucie, a nawet wyrywając się ze szpon przykrych chorób. Te historie pokazują jak wiele zależy od naszego sposobu żywienia.
Żadna dieta nie okaże się skuteczna, jeżeli zabraknie w niej ruchu. Do aktywności, nie tylko w książce, zachęcają Violetta Domaradzka i Robert Zakrzewski, autorzy książek Kuchnia dla serca oraz Kuchnia dla biegaczy, a także pomysłodawcy organizacji Run Vegan. Dzielą się swoją pasją do biegania, przedstawiając kilka wskazówek na temat systematycznego ruchu.
Szczególnie motywująca jest historia Czesława Langa – byłego polskiego kolarza torowego i szosowego, wicemistrza olimpijskiego, obecnie organizatora Tour de Pologne, który, wprowadzając dietę roślinną wygrał m.in. z chorobą Meniere'a. O swojej walce, szczerze opowiada w jednym z rozdziałów: Nieraz nad zdrowiem trzeba popracować. Tak, jak nad formą. Ta droga, którą wybrałem, jest dłuższa, dłużej trzeba dochodzić do rezultatów, ale za to jest trwalsza, nie ma skutków ubocznych.
W książce Love Vegan, został przygotowany gotowy jadłospis na trzy tygodnie, który ma pomóc w dostosowaniu się do diety roślinnej. Przepisy są bajecznie proste, a także bardzo pomysłowe, z pewnością inne od tradycyjnych. Do każdego dnia dołączona jest lista zakupów, składniki przedstawione są na jedną porcję, a każdy dzień to 1500 kcal, które dzięki poradom pani dietetyk, możemy odpowiednio zwiększyć do 2000 kcal, bądź 2500 kcal, w zależności od naszych potrzeb. Nie brakuje oczywiście pięknych zdjęć potraw, które pobudzają apetyt.
Love Vegan jest książką, która powinna towarzyszyć nie tylko tym, którzy rozpoczynają swoje przygody z dietą roślinną. Zawiera cenne wskazówki oraz przepisy, które pomogą początkującym weganom, ale także innym roślinożercom. Jak to mówią: Jedz warzywa i owoce - zyskasz przez to nowe moce!