Kultura picia herbaty narodziła się w krajach azjatyckich wieki temu, od dawna kultywowana jest również w Polsce. Może nie stoi na podium razem z kawą, którą Polacy uwielbiają i piją w dużych ilościach, ma jednak wielu swoich miłośników, którzy nie tylko cenią jej smak, ale i właściwości. Polacy uwielbiają herbatę czarną, jednak coraz więcej osób próbuje także innych - zielonej, żółtej, białej, czerwonej czy oolong. Każda z nich zawdzięcza swoją nazwę, smak i aromat swej specyficznej barwie, odpowiedniej uprawie, a także dosyć skomplikowanej obróbce.
Tych i wielu innych informacji dostarcza książka Justyny Mrowiec Herbata. Moc smaku i aromatu. Niewielkie, prostokątne i estetyczne wydanie pozwala zanurzyć się w różnorodny świat herbat. Autorka wprowadza czytelnika w historię, kulturę picia tego napoju, zapoznaje z różnymi ciekawostkami oraz porządkuje wiedzę na temat rodzajów herbat i napojów herbato-podobnych, często z nią mylonych. Ponadto odpowiada na wiele pytań, które nieraz zaprzątają głowy dopiero początkującym miłośnikom. Druga część książki stanowi z kolei zbiór różnorodnych przepisów, zarówno na dni ciepłe, jak i zimne, które oprócz standardowych znanych wszystkim połączeń, pokazują, w jaki sposób można przyrządzić oryginalny i w dodatku smaczny wywar. Dodatki mogą być bowiem różne, od tych bardziej podstawowych, jak np. mięta czy rum, po te rzadziej stosowane, jak wanilia czy cynamon.
Herbata. Moc smaku i aromatu to przyjemna książka, która w zwięzły i prosty sposób pomaga rozeznać się w tematyce, ale i przyrządzić wybrany rodzaj herbaty. Jest to przydatny poradnik, który spodoba się amatorom, jednak dla obytych w temacie będzie jedynie niewielkim kompendium, gdyż w książce otrzymamy zaledwie podstawowe informacje, łatwo dostępne i nietrudne do znalezienia w Internecie. Ładne wydanie oraz przejrzysty podział tematów sprawiają jednak, że po Herbatę sięgnąć warto. Najlepiej przy filiżance dobrej herbaty. Niekoniecznie czarnej.
Julia Siegieńczuk