Ambasada śledzia

Ambasada śledzia - Marta Sawicka – Danielak,  Filip Danielak

Historia śledzia, żarty i anegdoty oraz oryginalne przepisy.

Śledź w polskiej obrzędowości jest rybą magiczną. Dawniej  uznawany za potrawę najbiedniejszych, potem, ten klasyczny w oleju lub śmietanie stał się nieodłącznym elementem PRL-owskiego życia towarzyskiego.

  • Dziś, w świecie fuzji smaków i eksperymentów kulinarnych, podbija salony i staje się rarytasem dalekim od klasycznych wyobrażeń.

    W książce znajdziecie:

    – informacje praktyczne  jak kupić dobrego śledzia

    – anegdoty i ciekawostki oraz obyczaje „śledziowe”

    – ok. 50 przepisów podzielonych wg pór roku i  dostępności sezonowych produktów spożywczych:

    ZIMA – klasyki na wigilijny stół i smaki świąteczne jak śledź piernikowy z salsą malinową, czy śledź zimowy we włoskich orzechach z miodem i cynamonem

    JESIEŃ – śledź z chutneyem dyniowym, śledź w grzybach, śledź halloweenowy – w czarnym sosie, czy śledź w kawie na przebudzenie przy jesiennym spadku nastroju

    WIOSNA – śledź z pesto pietruszki, śledź zielony w cieście naleśnikowym, orzeźwiający śledź w occie  jabłkowym, słoneczny śledź żółty w curry z rodzynkami

    LATO – jeśli lato to nie tylko owoce lokalne, ale też egzotyczne podróże – śledź w truskawkach, z bananem, z jagoda, w  mango i inne.

    VEGE ŚLEDZIE – rozdział z przepisami na wegetariańskie dania „śledziowe” – bez wykorzystania ryb: śledź z cukinii lub boczniaków razem  z informacjami jakie przyprawy „oddadzą” smak śledzia.  Rozdział idealny dla wegetarian, ale też mam i  tych wszystkich, którzy nie wiedzą, czym nakarmić uczestników polskiej Wigilii.